top of page

שלום לכל הקוראים והקוראות היקרים,

 

כן, כן, גם אני קיימתי שיחה עם ידידנו מר צ'ט GPT. האם הוא מכיר את אפי (האגודה הישראלית לפסיכומטריקה), שאלתי בליבי ואז גם אותו. נחשו מה השיב לי...

 

מהי אפי? שאלתי. ללא השתהות או הרהור, קיבלתי פירוט מרשים על פועלה של האגודה ועל תפקידיה. אפי הוקמה, לדבריו, בשנת 1955 ותפקידה לקדם מחקר, חינוך ופיתוח מקצועי בתחום של הערכה פסיכולוגית ומבחנים. באחריותה לפתח מבחנים כדוגמת המבחן הפסיכומטרי ומבחנים נוספים. נוסף על אלו, אפי מכשירה ונותנת הסמכה בתחום הפסיכומטריקה.

 

למרות שאהבתי מאוד את הרעיונות שלו החלטתי לאמת אותו עם המציאות, והוא מצידו "הרגיש" מבויש והתנצל מעומק בינתו המלאכותית. היו לו עוד המצאות אופטימיות, כמו, למשל, שאפי מונה מעל 500 חברים. הלוואי...חשבתי לעצמי ופתאום התערערתי... אולי הוא צודק ואני לא מעודכנת? שאלתי מה מקור המידע ממנו דלה את המספר ופה היה טוויסט בעלילה (דמיינו מוסיקת רקע דרמטית), אדון GPT הציג לי את כתובת האתר הנכונה: https://www.ispa.org.il. האמת, באותו הרגע לא רק שהופתעתי אלא שלמבוכתי אפילו התרגשתי.

 

המשכתי לשאול שאלות על הכנס השנתי ועל המידעונט. שוב ושוב זכיתי לתשובות מומצאות, שכולן הזיה חיננית אחת גדולה (AI hallucinations). ככל שהמשכתי לדרוש, כך פרטי מידע נוספים התווספו והגיעו. למשל, נודע לי כי משרדנו ממוקמים ברחוב הזיתים 1, קומה 2, בניין האקדמיה למדעים ברחובות (יש כתובת כזו?). יו"ר אפי היא חברת סגל ממכללה בצפון (אני סקרנית לדעת אם שמעה על קיומנו). לבסוף, קיבלתי רשימה מרשימה של גופים בישראל העוסקים בפסיכומטריקה, שהיו יכולים לפרנס לא מעט פסיכומטריקאים.

 

בשלב מסוים החלטתי להפסיק "להטריד" את מר צ'ט GPT, בכל זאת הוא היה מנומס וחביב אלי. נפרדתי ממנו לשלום ורוויתי מעט נחת מן המחשבה (או שמא האשליה המתוקה הרגעית) כי "מותר האדם מן המכונה"😊.

 

אין בתיאור שיחה משעשעת זו כדי להפחית מהמהפכה העצומה והבשורה שמביא עמו עולם ה- AI בתחומים השונים ובכללם גם לעולם הפסיכומטריקה.

 

בנושא זה בדיוק יעשיר אותנו ד"ר אלון מהרשק ממאל"ו, במאמר שדן במקומה של הבינה המלאכותית בעולם הפסיכומטריקה: המצב כיום וההתפתחויות הנחוצות. להזכירכם, במידעונט 7 הוצגו שני מאמרים נוספים בנושא ואתם מוזמנים לעיין בהם שוב: האחד מאת ד"ר יואל רפ והאחר מאת טניה נזרצקי, ד״ר מוריה אריאלי, ד"ר גיורא אלכסנדרון.

 

בפינתנו "נעים להכיר", דפנה חיימוביץ' מספרת על "מגדל אור", מרכז שתומך ומסייע בקידום אנשים עם לקויות ראייה או עיוורון ועל האבחון תעסוקתי המונגש שנערך בו.

 

ד"ר שם שמי משתף במסמך חשוב שכתב בנושא גיל האיתור המומלץ של ילדים מחוננים. במסמך הוא בוחן את השאלה ממספר פרספקטיבות מחקריות ומנמק את המלצתו שלא לערוך איתור לפני כיתה ג'. בנוסף, הוא מתאר מבחנים מקובלים בתחום ותכנים נוספים רלוונטיים. המסמך נכתב לבקשת האגף למחוננים ומצטיינים ולשכת המדענית הראשית במשרד החינוך.

 

בפינת "חם מן התנור" ד"ר רועי זמיר והילה שורק-פוזס מממד"ה במשטרת ישראל מתארים פיתוח של מדד "פוטנציאל המועמד" לניבוי רמת ההצלחה של מועמדים במרכז הערכה, מתוך שורה של מבחנים והערכות. המדד אומץ ומשמש כאמצעי לקיצור משך הליכי המיון במשטרה.

 

מאמר מרתק נוסף הוא של סרן לימור רייז מממד"ה בצה"ל. במאמר היא מציגה בפירוט את תהליך הפיתוח הרב-שלבי של מבחן הדפ"ר האדפטיבי על אתגריו השונים, לצד סוגיות בהטמעה בצבא של שינוי בסדר גודל כזה.

 

תודה גדולה לכל הכותבים מהגופים השונים שטרחו והשקיעו ותיארו את פועלם, על מנת לשתף את הקהילה כולה. תודה לגופים הביטחוניים שנתנו אישור להציץ לנעשה בהם.

 

לבסוף, אני מבקשת לנצל במה זו כדי לברך, בשמי ובשם כל קהילת אפי, את ד"ר ענת בן סימון המופלאה שבקרוב תסיים את תפקידה כמנכ"לית מאל"ו. לענת תרומה עצומה בקידום תחום הפסיכומטריקה בישראל ובכלל זה גם לאפי כיו"ר (בשנים 2012–2013), כחברת מועצה פעילה וכדמות משמעותית בכינוסים השנתיים.
אחד המאפיינים של ענת הוא השילוב המנצח של מומחיות רבה, מקצועיות וכשרון רב עם אנושיות מיוחדת במינה והתייחסות בכבוד ו"בגובה העיניים" לכל אדם. תודה רבה ענת ובהצלחה. זהו זמן להנות ולממש חלומות. מקווים כי נמשיך להיפגש בכינוסים...

 

וכמובן, נברך את חברנו היקר, ד"ר יואל רפ, שנכנס לנעליים המכובדות של מנכ"ל מאל"ו. 
בהצלחה רבה!

מקווה שתהנו מהקריאה בגיליון זה, לפחות כמוני. מוזמנים לכתוב לנו בכל עת ולשלוח כתבות.

 

בברכה,
עינת נוטע-קורן
עורכת המידעונט והיו"רית הנבחרת הבאה לאפי
einat.notea@gmail.com

 האגודה הישראלית לפסיכומטריקה (אפי)

bottom of page